TIRAMISÚ

Un postre dedicat a l'Abel, el meu marit, que sé segurissim que li encanta!
  Per a la majoria, el postre de la seva vida. Per a molts, un dels cinc millors. Per a una minoria és un postre que no ha tastat en condicions i, per a la resta...un postre que simplement no ha tastat. Sempre hi ha qui l'ha tastat  en condicions i, tot i així, no li agrada però són moooooolt pocs. Us ho asseguro!
Tiramisú, un dels meus cinc postres preferits i que si no heu tastat, us l'aconsello!

Tiramisú en italià, vé a significar : Aixeca'm amunt. Un postre destinat a aixecar els ànims més enllà del voltant de la taula. Un provocador nat.
D'aquest postre en podem trobar tantes versions com persones al món i , llógicament, unes més encertades que d'altres.
La recepta que us deixo apuntada és una adapatació feta per mi. Ho dic perquè és una recepta que es desvia a conciència de la original (o més estesa). La que aquí teniu crec que és una variació en positiu.
Mai faig servir nata en la seva elaboració obtenint com a resultat un postre untós però molt més lleuger (tot i que no és pot comparar a prendre una poma de postre!). A més, no acostumo a fer dues capes de galetes Savoiardes, si no només una que em serveix de base. La quantitat de sucre també hi és més escassa.
Be, podría parlar-vos del Tiramisú més estona però crec que no cal, el que heu de fer és animar-vos a provar-el. Si no us agrada, no repetiu i, si passa el contrari, jo no em faig càrrec de les conseqüencies... Ja em direu!

Ingredients:
  • 2 terrines de formatge mascarpone (o una de doble)
  • 3 rovells d'ou
  • 5 cullerades de sucre normal
  • 3 clares d'ou muntades
  • 1 paquet de galetes Savoiardes ( fingers de Cuètara)
  • un got de cafè suau
  • 2 cullerades d'Amaretto di Saronno (totalment opcional)
  • Cacau pur en pols. (No xocolata en pols)
   En un recipient barrejar el formatge mascarpone amb els rovells i el sucre. Quan tenim una crema fina, posar-hi les clares montades a punt de neu i barrejar amb suavitat. Ja tenim l'esponjositat preparada. Fàcil, no?? Reservar.
Sucar lleugerament les galetes Savoiardes en el café aromatitzat amb l'Amaretto (opcional) i tapissar la base d'una safata amb parets altes.Un cop tenim la safata amb la base, abocar-hi la massa del formatge que tenim reservada.
Allisar la superficie amb l'esquena d'una cullera i empolvorar amb cacau en pols pur amb l'ajut d'un colador de malla espessa.
Tapar amb un paper film i reservar a la nevera, al menys, unes tres hores.

Mascarpone, rovells i sucre + clares
Galetes Savoiardes sucades en café aromatitzat.


Amb la base feta, només ens queda abocar la crema.
  • Les galetes Savoiardes són les galetes clàssiques largues amb sucre per una banda. Molt millors que els melindres per fer el postre. Cuètara les segueix fabricant. S'en diuen Fingers. Caixa blava.
  • El licor d'Amaretto es totalment opcional. Podeu no posar-ne si hi han nens però penseu que aquest no és un postre per a nens, doncs el gust de café no els hi costuma a agradar. També podeu aromatizar amb un altre tipus de licor com ara, cognac.
  • El formatge mascarpone no té cap gust especial però sí, una textura única 
  • Aquest postre guanya amb unes hores de repós.
  • No és un postre a conservar més de vint i quatre hores penseu que els ous no són cuits!
  • També podeu servir el postre en terrines o en copes de vidre, on la transparencia del recipient li donarà al postre un aire més sofisticat. La copa de martini, per exemple, seria l'adecuada.
  • No té nata ni gelatina ni dues o tres capes de sólid. Això fa de la recpeta, una molt bona recepta.
  • Per la seva semi-contundencia és un postre per final d'àpats lleugers, per abundosos esmorzars o berenars. O per...qualsevol entre-hores!:)
  • El batut de les clares s'ha de fer amb suavitat per tal de que les clares facin la seva funció: La d'alleugerir al màxim.
És molt fàcil! A treballar!


12 comentaris:

  1. Amb aquest postre m'has arribat al cor!
    Gràcies!
    Cristina

    ResponElimina
  2. Com diu el post "és fàcil de treballar" i us puc ben jurar que si claveu la recepta com l'Àngels... Enamorareu a tot parlar que es presti a provar-lo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. "Enamorareu a tot parlar que es presti..." Que bonic!

      Gràcies!

      Elimina
  3. Hi han receptes que ja sé d'avantmà que provocaran sentiments més enllà d'omplir l'estómac! Aquesta n'es una!
    Gràcies per els comentaris!

    ResponElimina
  4. A mi no m'agrada el Tiramisu. Pero provare de fer-el jo aviam si així m'agrada més.
    Als nens els encantaaaaa!!

    Mariona

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic segura que aquesta és la recepta que et falta provar! Espero les teves impressions!!

      Elimina
  5. Angels, de veritat que em fa molta il.lusió tenir aquesta recepta teva perque com que ho expliques sense deixar.te cap pas i de una forma tant pedagógica,s'em fa fácil intentar.ho!Ara bé, si ho vull presentar amb copes, resultará mès dificil la distribució de les galetes?Teresa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah! les galetes en el cas de la copa van mal trencades al fons!!

      Elimina
  6. Tot és molt fàcil ,ara!... ens hi hem de posarrrr!!!
    Ja ho saps ,quan t'hi posis sóc a l'altre banda epr ajudar-t'hi!

    Gràcies!!!

    ResponElimina
  7. Cuando viví en Italia, en la Lombardia, cuna del tiramisú, me contaron una teoría sobre su origen, que está al parecer en los prostíbulos milaneses, donde se tomaba como una especie de afrodisíaco, poor aquello de "levantar el ánimo".
    Saludos,
    Iva_63

    ResponElimina
    Respostes
    1. Interesantisimo comentario Izaskun!! Curioso y del todo posible! Afrodisíaco...Claro, por eso le gusta a tanta gente!!!
      Gracias!

      Elimina

comentaris