Bacallà (1) UNA MICA D'INFORMACIÓ

El bacallà és un dels meus peixos preferits i per això li dedicaré uns dies.
Ara que vé la Quaresma, i tenint en compte que quan la Quaresma era el que realement ha de ser el bacallà era el peix més consumit, trobo que és l' época adient per parlar-ne.
Avui us deixo un escrit que us explica una mica del peix en qüestió. Durant la setmana que vé  hi tindreu algunes preparacions fàcils.
Sabeu?... M'encantaria poder deixar aquí qualsevol recepta però passa que moltes, si en vull un bon resultat,es clar, crec que s'han de veure a fer...Tinc que mirar-me com funciona lo dels videos!
Aqui teniu, de moment, una mica d'informació.

Actualment es pesquen uns cinc-cents millions de peces de bacallà a l'any, però tenint en compte que cada femella de l'espècie posa uns nou milions i mig d'ous, no ens ha de preocupar massa la gran quantitat de captura.
A Espanya, durant la Quaresma, s'en consumeixen unes cinquanta mil tones en canvi, a la resta d'Europa, només unes vint-mil.
La pesca del bacallà és de les més arriscades de totes. És més arriscada fins i tot que la de la ballena.
La captura més nombrosa es fà a les illes Lofoten (per damunt del Centre Polar Àrtic) de novembre a gener quan els dies només tenen claror una estona  al migdia. Els perills són extrems. Són perilloses, per exemple, les petites illes que hi han per tot arreu i que s'han d'anar sortejant, les fortes corrents entre elles, les espesses boires i el mar de Nord, mar amb ones de pànic i l'aigua espessa i negre de tant gelada. Un mar que m'encantaria veure d'aprop.
La pesca es fa encara amb "goletes" que són vaixells que porten sis barques petites cadascuna capaç de posar-se on la més gran no podria. A cada barqueta hi van dos homes que fan la feina de treure el peix del mar. Així es passen setmanes i mesos sencers fora de casa seva . Sempre m'ha semblat durissima i molt poc reconeguda la feina dels pescadors...
Un bacallà és pot pescar quan té  entre 4 i 8 anys. Cada vegada es pesquen més joves i petits i això perjudica la seva reproducció, així com també ho fa la pujada de temperatura de l'aigua.
El bacallà viu un màxim de vint anys i pot arribar a mesurar uns 160 cms de llarg i a pesar uns 40 kgs.
Un cop és pescat, el bacallà, no pot esperar a arribar a terra per esser curat perquè la seva delicadissima carn s'estova i perd qualitat. Es tria el peix, s'obre, i els saladors el salen i l'apilen uns sobre els altres.
El bacallà estarà apilat el temps que duri la marea propicia, o sigui uns 4-5 mesos. Quan arriba al port es respatlla i es passa per un tunel d'aire per assecar-el.
Es té coneixement d'aquest  mètode d'assecar-el desde l'any 3.000 A.C a Messopotàmia! Rumieu una mica...
En el segle XVI els fetges de bacallà es conservaven a part, dins de tines. Per putrefació s'en obtenia un oli que va ser meravellós durant moltissims anys. Els fetges s'embolicaven amb una arpillera a manera de filtre i l'oli resultant es purificava a base de productes naturals.Tenia l' efecte d'augmentar la gana en nens, millorar la tuberculosi, el raquitisme, la grip...
El fetge de bacallà acumula tota la grassa de l'animal constituida per àcids gràssos del tipus omega-3 els quals redueixen els nivells de colesterol en sang.

La flota bacallanera basca, la  més important de l'estat espanyol, treballa a Terranova (Canadà) i a Svalvard (zona nord de Noruega). Els pescadors marxen de quatre a cinc mesos a pescar el bacallà d'una manera no molt diferent a com es feia molts anys enrera.


"....dóna lloc a una cuina necrolífica que es basa en la resurrecció d'una mòmia" 


" ....el record del mar és a la seva sal, el del viatge en la seva forma"

5 comentaris:

  1. A mi també m'agrada molt el bacallà i vull suggerir aviam si pots explicar com fer-ne uns bons bunyols.Gràcies!

    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. HOLA SAPS ON VIU EL BACALLÀ.
      SIUSPLAU JA MU DIRAS QUAN PUGUIS.

      Elimina
  2. Perfecte el sistema de fer monogràfics. Endevant amb l'idea!

    Mercé

    ResponElimina
  3. on viu el bacallà esque estic buscan informació de on viu i no le he trubat :)

    ResponElimina
  4. Hola ,Mar. Com a la explicació deixo entreveure hi ha gran quantitat de bacallà al mar del nord doncs les seves aigues són molt fedes. Noruega, Islandia, Groenlandia, i també a Terranova i la costa americana.
    Gràcies per la teva consulta.

    ResponElimina

comentaris