FUMET DE PEIX I SOPA DE PEIX AMB FIDEUS I ARRÓS

Uns senzills ingredients per a una foto preciosa.
S'anomena fumet al caldo de peix. És més correcte doncs (si és de peix) dir que hem fet fumet de peix que, caldo de peix.
Un bon fumet és un fons de nevera com ho és un bon pantaló negre dins el nostre nostre armari.
Fer un fumet de peix no ens ha de soposar un gran dispendi doncs és una preparació humil de sempre però constitueix la base de grans,grans plats.
Ingredients senzills, i elaboració ràpida = resultat garantit...Què més podem demanar??

Preparació
  • 250 grs. de crancs
  • 250 grs. de galeres (o marisc senzill de qualsevol altre tipus (o caps i closques de marisc))
  • 1 ceba gran
  • 2 pastanagues
  • 1 tros d'api
  • 2 alls
  • 150 c.c. de i blanc
  • 3 tomàquets vermells sense pelar
  • 1 fulla de llorer
  • 5-6 grans de pebre negre
  • julivert
  • 500 grs. de peix blanc: Poden ser espines de lluç, de llenguado, caps i cintes o  petits peixos de roca per a sopa
  • aigua
  • sal i oli

En un recipient posar-hi l'oli i, quan aquest  sigui calent, fer-hi sofregir el marisc senzill, en aquest cas, crancs i galeres. Quan el marisc és ben sofregit posar-hi  la ceba tallada gran, els alls, les pastanagues mal tallades i l'api a trossos també  la sal i fer-ho sofregir tot plegat una bona estona mig tapat i remenat per tal de que no s'ens cremi. Quan tot es tou, abocar-hi el vi i deixar-el reduir. Posar  els tomàquets trocejats , la fulla de llorer,els grans de pebre i el julivert. Deixar uns deu minuts que s'estofi molt bé i després, amb la mà de morter, xafar tot el marisc per tal de que aquest deixi anar tot el seu suc dins del recipient.Si no ho fem... serà una llàstima. L'aspecte serà com si ho haguessiu de llençar a les escombraries!!
Quan tot és sofregit  i xafat, s'hi posa l'aigua i quan aquesta arranca el bull, el peix blanc només passat per aigua. Deixar bollir el conjunt durant mitja hora a foc alegre. Només mitja hora doncs, si el deixem bollir més, les espines es desfàn i el fumet es torna amargant.
Colar, rectificar de sal i pebre i deixar refredar.

Aqui teniu la base per suaus sopes de peix, salses, arrossos, guisats de mar...
Per el fumet de les fideuas cal d'acccentuar però el gust fort de marisc, o sigui que procurarem que en el marisc senzill del principi hi haguin també alguns caps i pells de gambots o gambes, el suc d'obrir uns musclos al vapor...De la fideuà en parlarem expressament més endevant.

SOPA DE PEIX AMB FIDEUS I ARRÓS:

Si d'aquest fumet en voleu fer una sopa només heu de fer bollir un grapat de fideus i d'arrós dins del fumet acabat. Si esteu de sort i per fer  el fumet heu pensat de bollir-hi un tros de peix blanc aprofitable, ara és l'hora d'esmicolar-el dins la sopa. Mentres bull la pasta  i l'arrós podeu bollir-hi a l'hora trossos de sípia o calamar tallats petits.Rectificar de sal i pebre.
A última hora també podeu trinxar un ou dur i julivert per servir a part i que cadascú s'en posi la quatitat que vulgui.
Apa, ja en teniu una deliciosa sopa!!!



La mida de les verdures no cal que sigui molt petita ni regular.

La mà de morter deixarà escapar l'essència del marisc.



9 comentaris:

  1. Espectacular Angels!
    Segueix així. Sabia que quelcom molt semblant a aquest blog era lo teu!
    Quin plaer llegir-te, veure les teves fotos i saber de tu!

    ResponElimina
  2. Rectificaré algunes coses del meu fumet de peix! Si en vols fer una sopa amb fideus, per exemple,el seguent pas,es un cop colat bullir i posar.hi els fideus.?Angels,m'encanta la foto que has posat al blog!!Teresa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Teresa per fer-ne una sopa de fideus has de partir d'aquesta base o d'una base més intensa si vols, i fer-hi bollir fideus i arrós i a ultima hora esmicolar-hi un tros de rap o qualsevol peix blanc que haguis feet bollir amb el fumet.
      Al mateix bollir la pasta pots bollir-hi trossets de sipia i calamar i a ultima hora afegir-hi un ou dir trinxat...Mmmmm Ja l'oloro!

      Elimina
  3. Mmmm!!
    Tal i com ho expliques s'en pot sentir l'olor!
    Un deu!

    Mercé

    ResponElimina
  4. Una variante con ese fumet tan rico, es cambiar los fideos y arroz, por rebanadas de pan tostaditas y doraditas, se incorporan al caldo y le dan un color y un sabor carácterístico. Un par de minutos de hervor y queda espesito.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buenos días! Una idea buenísima! Idea aplicable a qualquier sopa pero que en este caso, le va de maravilla!
      Las rebanadas de pan...también pueden estar ligeramente restregadas en ajo!
      Gràcias por tu aportación!!

      Elimina
  5. Es el mateix fumet per fer la fideuà? Per saber... Perquè jo la faig algo diferent!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia!
      Si, el mateix fumet et serveix per fideuà, per descomptat! Tenint en compte que per la fideuà es necessita un fumet molt intens no escatimarem amb marisc senzill per tal de potenciar el seu sabor. Podriem afegir algun cap i closca de gambot vermell! també podem potenciar l'aroma amb herbes aromàtiques ...

      Gràcies!

      Elimina

comentaris