RISOTTO DE CEPS

Risotto de ceps. #especialistesenviure!
Últimament els arrossos s'han posat de tremenda moda. Caldosos, a l'estil oriental en petits bols, en makis o sushis i  també, com no, fets en risotto.
Arròs, en italià, és "riso" o sigui que la paraula "risotto" vé a voler dir, arrosejat : Una manera de fer l'arròs.
Per fer un bon risotto necessitem molt pocs ingredients: Ceba, all, vi blanc, arròs de qualitat, formatge parmesà, mantega,  oli, sal i pebre i caldo. Aquests són el ingredients que necessitem per fer el risotto blanc, o bàsic, que és bonissim!
En el cas de la recepta d'avui, el farem amb ceps. L'ingredient principal pot anar variant però el sistema de fer risotto sempre és el mateix. Animeu-vos a inventar!!

Ingredients per a quatre persones:

200 grs. d'arròs Bomba ( Carnaloni o Aborio)
1 ceba tallada molt petita
1 all tallat petit
150 c.c. de vi blanc
25-30 grs. de ceps secs posats a estovar en aigua calenta una 1/2 h.
150 grs. de mantega
150 grs. de formatge parmesà ratllat. (Millor ratllat x vosaltres)
oli d'oliva
2 l.de caldo fluix o aigua filtrada

En un recipient amb capacitat per cuinar l'arròs posar-hi una mica d'oli i 25 grs. de mantega i fer-hi coure lentament  la ceba tallada petita ( Per coure-la  més ràpid hi posarem sal i la taparem)
Quan la ceba es cuita posar-hi l'all, també tallat, i donar-hi un parell de voltes. Augmentar la temperatura del recipient i abocar-hi el vi , deixar-el reduir i tot seguit posar-hi els ceps estovats, escorreguts i tallats a trossos. Reservar-ne l'aigua.
Quan els ceps siguin ben sofregits, posar-hi l'arròs mesurat i remenar fins que tot  hagi agafat escalfor. En aquest punt es recomanable deixar la preparació una estona amb el foc apagat (foto 2).Per això jo sempre suggereixo fer fins aquí al matí per el migdia o al migdia per el vespre. Quan us hi torneu a posar només us faltarà abocar-hi l'aigua de bolliciò.
Quan ens disposem a acabar el plat farem bollir dos litres de caldo de pollastre molt fluix( o simplement aigua que sigui d'ampolla o filtrada) En aquest líquid hi afegirem el resultant de fer estovar els ceps.
Quan tenim el sofregit amb  l'arròs calent i el líquid bollint, podem començar el procès de cocció:
L'aigua a l' arròs s'hi va posant mica en mica. Cullerot a cullerot. Cada cop hem d'esperar a que l'arròs s'assequi per tornar-hi. Remenar sovint per tal de que l'arròs deixi anar el midó que ens el farà untós. Són disset minuts justos de cocciò. En aquest temps podem rectificar de sal i pebre i preparar 125 grs. de mantega ( la resta l'he fet servir molt al principi, per el sofregit)  i 100 de formatge parmesa ratllat ( la resta es ratllarà sobre el risotto acabat)
Quan falten cinc minuts per acabar la cocció, posar-hi la mantega a trossos i el parmesà ratllat i remenar. Acabar la cocció i reservar tapat un parell de minuts sense foc. Servir en plats fondos i no molta quantitat ja que no només és arròs si no que és un plat molt més complert!
Ratllar, al damunt de cada plat servit, una quantitat generosa de parma.

. L'arròs Bomba o Carnaloni us garantitza una cocció molt al dente. Per les seves característiques aguanta molt bé l'estona de repós i no dona mai la sensació de covar-se. Aquest tipus d'arròs és pot fer servir per lers nostres preparacions habituals com poden ser paelles o arrossos blancs simplement bollits donant-els-hi una textura molt superior.
. La manera que aboqueu el líquid a l'arròs per coure'l és molt important. A l'arròs del risotto l'hi heu de fer passar sed: Quan el veieu sec, un altre cullerot d'aigua i així fins que passin els disset minuts. Al final, l'arrós ha de quedar caldós  i podreu afegir líquid de cocció si cal.
. Remeneu molt sovint mentre és cou l'arròs és important doncs és la manera que tenim per fer que el gra desprengui el midó.
. Deixeu reposar dos minuts tapat un cop està acabat.
. Aneu amb compte amb la sal, doncs el formatge parmesà és un formatge amb gust intens.

1.Ceba, all, vi blanc, ingredient (cep), arròs, caldo, mantega i parmesà.
2.En aquest punt podem deixar el sofregit una bona estona.







2 comentaris:

  1. El meu risoto preferit!!!!!!!!!!
    El fare per Reis!
    Gràcies Angels!

    Marta

    ResponElimina
  2. Una receta muy trabajada y bastante ortodoxa según la tradición italiana dei risotti. Mmmmm

    ResponElimina

comentaris