VEDELLA BOURGUIGNON




Júlia & Julie


  Aquesta recepta és d'aquelles que, amb gran facilitat, resulta una  recepta ideal.
Memoritzeu-la com a concepte doncs més que una recepeta és una "manera de fer".Avui la fem amb vedella però un altre dia podem fer-la amb pollastre o, fins i tot, amb mandonguilles.
La base de la recepta és el vi i, en aquest cas, un vi de la Borgonya ens ajudarà a obtenir un gust que no es pot comparar amb res.
Borgonya és una regió francesa i una de les millors zonas vitícolas del país. Els seus vins negres són elaborats quasibé tots amb pinot noir i els blancs amb la varietat chardonay.
En la següent recepta el vi té vital importancia o sigui que si no trobeu un vi de Borgonya fet amb pinot noir, us pot servir qualsevol altre peró que sigui elaborat amb el mateix raïm com molt bé podria ser un Syrah un Chianti o un Côtes du Rhone.

Preparació:
  • 1.500 kg de vedella del coll a daus per estofar
  • 2 cebes
  • 2 pastanagues
  • 2 grans d'all
  • 1 trosset d'api (10 cm)
  • 2 fulles de llorer
  • 2 branquetes de farigola
  • 10 grans de pebre negre

  • 1 ampolla de vi de Borgonya o equivalent
  • farina blanca
  • oli,sal

  • bolets (si en trobeu!!)
  • julivert

   En aquesta recepta, com en qualsevol altre que fem servir vedella, el punt de repós de la carn es molt important. Quan l'aneu a preparar la carn ha de ser reposada al menys quatre o cinc dies. Millor que demaneu al vostre carnicer i ell us indicarà. El fet que al tocar-la s'enganxi a les mans una mica és una bonissima senyal de que probablement està al punt.

En un recipient de vidre( o ceràmica ) posar-hi la vedella i barrejar-la amb tots els altres ingredients: pastanagues, cebes api i alls, tot a trossos i també les fulles de llorer, la farigola i els grans de pebre. Barrejar amb les mans i abocar-hi el vi. Tapar amb paper de plàstic i reservar a la nevera.Deixar macerar dotze hores. És ideal fer el que us he explicat fins ara al vespre i voler el plat per l'endemà.
Passades dotze hores treure la carn de la maceració.Veureu que la carn ha agafat un color preciós i que la cuina fa una olor indescriptible...!!
Eixugar els trossos de carn amb un drap de cotó o un paper absorvent .Posar-hi una mica de sal, pebre i enfarinar-los lleugerament . Enrossir-los en un recipient ampli i amb oli. Jo hi poso també una mica de mantega.
Mentrestant afegir 1/2 l. de caldo ( o aigua) a les verdures  i vi de la maceració i fer-les bollir uns deu minuts per tal de que concentrin el seu gust. Colar i reservar.
Quan la carn tingui bon color afegir-hi les verdures i herbes  escorregudes i deixar que tot plegat s'estovi, tapant el recipient i fent-t'ho coure uns deu minuts. Passat aquest temps abocar-hi el líquid, deixar arrancar el bull, remenar , tapar i coure dins el forn a 200º una hora i quart . Destapar a última hora per coure destapat quinze minuts més. Remenar de tant en tant quan sigui al forn.
Mentrestant podeu fer uns bolets saltejats o unes verdures per afegir al final del plat.
Quan surt del forn rectificar de sal i pebre, afegir l'acompanyament que potser haureu preparat, coure uns cinc minuts tot junt i servir.

Feia moltissim temps que no feia aquesta recepta i una pel-licula m'hi va inspirar: Julie &Julia.
Una pel-licula que ens mostra el nexe d'unió entre dues dones d'époques molt diferents. Dones somiadores, incomformistes, amants de les coses bones i dels petits plaers. Dones sense gaires complicacions.
Una bona amiga em va recomanar que la veiés i ara , jo, us la recomano a vosaltres de tot cor!

1 comentari:

  1. Molt bona la película que recomanes. I la recepta fa la meateixa pinta

    ResponElimina

comentaris