GRATINAT DE COLIFLOR AMB OU ESCALFAT

Dels gratinats d'hivern amb més senzillesa.
De les verdures-flors comestibles, la coliflor és de les més espectaculars.
La seva textura tendre i el seu gust i color molt neutre fà, d'aquest ram de petits flocs blanquinosos, una verdura ideal per a moltes preparacions. És una verdura de rigorós hivern i per això, ara, és quan es troba en el seu millor moment. Cal aprofitar-ho!
Un gratinat com aquest com a plat únic ens refà del fred i ens revitalitza. Ens mima.
Una recepta de cuina amable.

Ingredients per a dues persones:

1 coliflor petita
4-6 filets d'anxova de qualitat (opcional)
2 ous

Beixamel:

30 grs. de mantega
20 grs. de farina
300 c.c. de llet
sal, pebre i nou moscada

formatge parmesà ratllat

Preparació:

Posar a bollir aigua amb sal i, quan aranqui el bull, posar-hi els brots de coliflor rentats.
Deixar bollir fins que siguin tendres ( uns cinc minuts aproximadament). Escòrrer i refrescar sota l'aigua freda. La coliflor ha de quedar tova però sencera.
Preparar una beixamel clareta fent fondre la mantega en un recipient al foc, afegint la farina i quan aquesta sigui totrrada, abocant-hi la llet. Remenar fins que espessi i aromatitzar amb sal, pebre i nou moscada. Reservar.

Repartir els flocs de coliflor en recipients individuals i posar-hi al mig un ou cru  amb una mica de sal. Gratinar un parell de minuts fins que la clara de l'ou canviï de color de crua a cuita. Quan l'ou sigui cuit treure del forn i posar-hi unes anxoves de qualitat a trossos just abans d'abocar una generosa quantitat de beixamel clareta al damunt. Empolvorar amb formatge parmesà i tornar a gratinar fins que agafi un preciós color daurat.
Servir inmediatament dient alló de : "Alerta amb el plat que crema" :) i acompanyat d'una amanida.

La barreja de la coliflor amb l'ou que queda escalfat, la salsa blanca aromatitzada i els trossets d'anxova... fan d'aquest senzill recull d'ingredients, quelcom superior.

A disfrutar!

Els brots coliflor bollint en aigua i sal
L'ou cru a punt de entrar al gratinador



La barreja de gustos i textures és molt encertada.
  • Comprovar el punt de la cocció de la coliflor travessant el tronc amb la punta d'un ganivet.
  • La beixamel es pot aclarir (si es necesari) amb més  llet.
  • Les anxoves, o el tipus de formatge, són ingredients opcionals.



1 comentari:

  1. Que bo mama per favor!!!:):)mmmhh! casi sento la olor desde aqui!!!!!:):)

    ResponSuprimeix

comentaris