LLENTIES ESTOFADES

Avui amb aquest temps, ideals
"Llenties estofades " és per a molts sinónim de greixos en excés, sinónim de plat feixuc  a més de  plat demodè...
Només puc dir en contra de tot això que no té perquè ser un plat feixuc ( si no es compara amb un plat d'enciam, es clar!!!)  si és ben fet ni per descomptat, està passat de moda. Penso que és just al contrari .Un bon plat de llenties estofades comença a ser debilitat en segons quins àmbits. Quina... gràcia!

Les llenties són font de ferro molt coneguda però també pessimes transportadores del mateix a la sang si no és amb l'ajut  d'una fècula  o unes molècules que es troben als greixos. Ara sería llarg d'explicar el perqué i tampoc és del tot la meva especialitat. El que us vull venir a dir és que, menjar llenties "a soles", no proporciona el ferro que tant ens pensem. Hi ha gent que, creient just el contrari, en menja a quilos!... Sense cap greix! Això si.
LLenties amb patates, amb arrós o guisades, són les que veritablement ens beneficien.
Els guisats de llenties, doncs, són també eficaços a l'hora de donar-nos energia ja que en els seus ingredients, el ferro, hi troba el seu transport.
La cocció de les llenties és de les més fàcils doncs, els cigrons o les mongetes, requereixen de més cosetes i sobretot,  de molt més temps. Un altre dia en parlem.
Junt amb aigua mineral freda, una cabessa d'alls , una pastanaga, mitja ceba, un raig d'oli d'oliva ,una fulla de llorer i sal es posen a bollir uns 25 minuts. Tindrem llavors unes llenties pardines al punt per de fer-les guisades, amanides, amb arrós o amb patates.
Un cop tenim les llenties cuites i escorregudes, avui  prepararem una clàssica recepta de llenties estofades. Recepta per fer (màxim) un parell de cops al més dels, al menys, vuit que ens toca menjar gra per el bé de la nostra salut. A disfrutar!



Ingredients x 4 persones
  • 1Kg. de llenties (Pardines( de ràpida cocció)) cuites
  • 1 tall de cansalada salada de 1/2 dit
  • 2 talls de carn magre de tocino gruixudets 
  • 2 xoriços per guisar
  • 2 salsitxes

  • 1 ceba de Figueres gran (tallada petita)
  • 2 alls (sencers)
  • 150 c.c.c de vi blanc 
  • 3 tomàquests vermells 
  • 1 got de l'aigua de coure les llenties
  • aigua (no de l'aixeta)
  • sal , pebre i sucre
Començem, com sempre, sofregint tot el tall en un recipient amb oli en quantitat justa:  la cansalada a trossets petits, carn magre a daus, xoriço a trossos i les salsitxes. A mitja cocció accelerem el procés de sofregit dividint el recipient en dos i afegint-hi , al cantó buit, la ceba trinxada i el llorer. Quan la ceba ha agafat bon color, i les  carns son fetes, es barreja tot i si posen els alls. Passats dos minuts hi fem evaporar el vi i ,inmediatament, hi ratllem els tomàquets. Després del tomàquet sempre posarem un polsim de sal, pebre i de sucre.
Quan tot sigui com una melmelada hi afegirem les llenties que tindrem cuites. Hi donarem una remenada i hi abocarem el  líquid de coure-les i més aigua (no de l'aixeta) fins que les cobreixi  lleugerament. Farem coure el conjunt uns deu minuts destapat i tastant i rectificant de sal, si cal. Resevar. Si en el moment de servir s'han assecat, hi posarem una mica més d'aigua per escalfar-les.
Aixó...això no pot perjudicar a ningú amb mesura!
La quantitat de 250 gr. de llenties es una molt bona mida per persona. Mereix d'una amanida i res més.
  • Les llenties es poden comprar cuites. LLavors no tidreu l'aigua, però no passa res.
  • Podeu substituir la carn  que he apuntat per altres tipus que us agradin més, com ara :costella , morcilla ( mmm...) , llom...
  • Les llenties al vespre son indigestes però sovint és el moment en que millor les podem compartir. Jo sempre hi poso els alls sencers , l'oli molt  just i els tomàquets ratllats sense llavors.
  • La calç de l'aigua de l'aixeta farà canviar el plat moltissim. No la feu servir.
  • La ceba ha de ser sempre tallada a mà .Els aparells elèctrics li fan fer aigua. Aigua que evapora deixat-nos les pells dins el guisat...Si no voleu fer-ho a ganivet, teniu altres opcions.

És molt bona idea dividir el recipient en dos per tal d'accelerar el procés.
La ceba sempre ha de ser tallada amb ganivet o amb molla de cutxilles.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

comentaris