EL PLAID DEL NOSTRE SOFÀ


 Aquí teniu el que ara tinc entre mans. El plaid del nostre sofà.
Una labor feta amb pedaços de roba que, en combinar-els, fan un bonic efecte. Es una tècnica molt simple doncs, en tallar d'una certa manera les tires de roba i cosir-les en un ordre concret, amb molt poc temps podem tenir un treball preciós.
La labor  comença ja en rumiar què volem fer, per a on i sobretot, a qui va dirigida. Triar les robes, imaginar  les seves possibles combinacions... ja és disfrutar el treball!
Mai hi han dues labors iguals encara que la tècnica sigui la mateixa. Una labor de patch pot arribar a dir molt de la persona que l'està confeccionant. Depenén de l'estació de l'any o, fins i tot , de l'estat d'ànim de la persona que la confecciona, serà a ser una labor o una altre i segurament no  tindrà res a veure.
Quan rebem un regal fet de retalls, rebem molt més que un regal. Rebem uns sentiments amagats entre puntades,  un gust dibuixat  i una dedicació exclusiva de la persona que ens el ofereix. Si sabem llegir entre bastes serà un regal que ens parlarà sempre amablement.

Un treball encara per acabar
S'anomena "Patchwork" a tota técnica d'unió de pedaços de roba ( Patch:pedaç ; Work:treball).Va sorgir en l'època de la Gran Depressió als Estats Units quan les mestresses de casa havien de fer molts esforços per fer subsistir junt amb la seva familia. D'aquesta manera s'han trobat primeres labors fetes amb combinacions de retalls de roba d'antigues cortines menjades pel sol amb trossos d'arpillera dels sacs de les llavors, forman bonics dibuixos i donant vida a altres utilitats així com cobrellits o fins i tot, roba de vestir.
Els que van indagar en l'invent a consciencia , el van refinar i el van donar a conèixer al món, van ser els Amish, comunitat que fins a dia d'avui són els principals productors de artesania d'aquest tipus. D'ells van sortir a la llum les grans técniques ja més decoratives, no tant purament pràctiques,  i que avui segueixen vigents. D'ells són les quasibé totes les mostres actuals pels  grans cobrellits i la roba de la llar.
Existeixen viatges organitzats per anar on encara no fan servir electricitat i on encara circulen en tartanes amb cavalls....Viatges  per tal d'adquirir coneixements bàsics o avançats de les técniques més pures del patch. Quin millor lloc per perdre's que a Salt Lake City i rodalies i que un dels pocs amish que queden  t'ensenyi noves puntades a fer!

Les tècniques del patch (com s'anomena el patchwork col.loquialment) són fàcils però, com tota tècnica,  s'han d'aprendre. Fent servir regles, plantilles i llàpissos de colors (i sense oblidar  el gust personal i l'imaginació) es poden obtenir efectes insospitats.
De tècniques ni han moltes i aquesta que veieu , Roll Square, n'es una de les més senzilles  i amb un resultat espectacular. Amb un parell de tardes, i amb l'ajut de la màquina de cosir,  es pot fer un plaid al vostre gust.
Vaig triar aquestes robes abans de l'estiu i ara em falta només enconxar i enviuar o sigui que aviat el tindré acabat i us el podré tornar a ensenyar.
Un día us parlaré d'una vànova que va fer una meva amiga. Ara que no ens sent us diré que es una joia doncs és una vànova feta tota a mà! Segur que li està quedant preciosa!

Us animo a provar d'anar enganxant trosset a trosset fins on l'imaginació us porti. Existeixen infinitats de cursos en qualsevol racó!

Aquest tipus de labor em fa pensar en dues pel.licules que, per la seva temàtica, us faràn passar una estona entranyable.

Quédate a mi lado  i  Dónde reside el amor.


Dues grans pel-licules molt recomanables per deixar córrer una tarda tardorenca.

Punt darrera punt, lligant un trosset de roba amb l'altre sense pressa i amb il-lusió per disfrutar del resultat ...És què potser no es tracte d'això tot plegat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

comentaris