FRICANDÓ DE VEDELLA

Un guisat amable per un àpat d'hivern.
El fricandó de vedella és un guisat molt tradicional a casa nostra i, per la seva simplicitat, un dels guisats que més a derivat en altres com ara : vedella amb pesols, vedella amb bolets  o vedella, simplement, amb suc. Podriem dir que el fricandó es el concepte de moltes altres receptes amb vedella.
La recepta genuina de fricandó és feta amb uns bolets petits que es diuen moixernons i que són importantissims per què ells li donen al plat el seu gust característic. Si fem la recepta amb un altre bolet, fem "Vedella amb bolets X", però no, fricandó.
Els ingredients són poquissims i l'elaboració molt simple. És un plat que admet la congelació perfectament i que amb dos-tres dies de repós millora, com passa amb tots els guisats. O sigui que us animo a fer com si fossiu cinc persones encara que només en sigueu dues i a que, quan tingueu el guisat  acabat, el repartiu en recipients i en congeleu. Més d'un cop pensareu en mi quan sigueu salvats per... la carmanyola!

Preparació per a cinc persones (quatre molt bé).

Ingredients:
  • 1kg. de vedella tallada de 1/2 cm de gruix (llata o jerret) 
  • 2 cebes grans
  • 2 alls
  • 150 c.c. de vi blanc
  • 50 grs. d moixernons secs posats en remull en aigua calenta
  • 1l. de caldo molt fluix de pollastre ( o vegetal)
  • mitja branca de canyella, una fulla de llorer, una branca de farigola, 2 cullerades d'anís
Salar i tallar el tel que volta els talls de carn. Petites incisions amb tisores  evitaràn els talls agafin formes extranyes al  fregir.
Enfarinar la vedella i fregir-la lleugerament en oli d'oliva. Reservar-la en paper absorvent.
Sofregir, en el mateix recipient, la ceba tallada petita, molta ceba. Per tal de que el procés sigui mes ràpid, posar-hi sal i tapar. Remenar de tant en tant i quan la ceba sigui feta posar-hi els alls trinxats. Passats un parell de minuts, i amb la temperatura de recipient alta, posar-hi el vi blanc  i reduir. Afegir-hi els moixernons escorreguts amb les mans i deixar que es facin una mica amb la ceba. En aquest punt podem posar-hi tomàquet ratllat o no, però si n'hi poseu que sigui molt poc.
Un cop tenim els bolets sofregits posar-hi els aromes tals com llorer, farigola , canyella i també l'anís. Remenar, disposar-hi la carn i abocar-hi al damunt el caldo calent que haurem barrejat amb el líquid de remullar els moixernons.La carn ha de quedar completament coberta de líquid.
Deixarem que arranqui el bull, hi posarem sal i pebre i taparem. Esperarem que es faci durant uns 45 minuts a foc regular. S'ha de remenar sovint si no es fà al forn . Si es fà  al forn, remenar a mitja cocció.
Quan s'acaba la cocció, retirar les herbes, rectificar de sal i pebre i reservar fins al moment de servir.


  • Mai es pot posar a la nevera ni al congelador una preparació quan encara té temperatura.
  • La vedella, per qualsevol preparació, ha de ser reposada .Si el vostre carnicer no us pot garantir que ho està, heu de guardar-la a la nevera de casa vostra uns tres o quatre dies abans de fer-la servir
  • Quan comenceu qualsevol preparació amb vedella, ja sigui coure una hamburguesa o fer un guisat, procureu que la carn estigui sempre a temperatura ambient si no, el canvi brusc de temperatura, l'endurirà segur.
  • La vedella es sala abans de coure només quan va guisada. Mai salarem cap tall per fer a la planxa o a la brasa, abans de fer-el.


Els talls al voltant de la carn són importants.

5 comentaris:

  1. Acabo de sopar, de sopar bè i nomès veient la foto ja en menjaria un plat. Saps per què? donç `pèrque no fa molt vaig menjar aquest plat fet per tu i era bonissim!!Encara recordo el seu sabor...Que l´has tornat a fer?Agraeixo molt poder tenir la recepta ,donç es un plat que no he fet mai.Em recorda la meva mare quan encara cuinava i el feia i ,per cert, li quedava molt bè.M´agrada molt com expliques les receptes, ets minuciosa i no falta cap detall i, aixo per els aprenents com jo, es d´agraïr i garenteix que el resultat sigui un exit!!Gracies Angels i una bona entrada d´any en el teu blog!!!Teresa

    ResponElimina
  2. Gràcies Teresa i Montse!!!
    A mi també m'agrada moltissim aquesta recepta i sé segur que és sempre un èxit!!
    Si, Teresa, l'he tornat a fer doncs ens encanta .Les fotos són d'ahir mateix!
    Espero que el feu i em comenteu, abans, si voleu ,durant i després!!!

    Fins ara!!

    ResponElimina
  3. Espectacular!! Puc dir que és el millor fricandó que he menjat mai. Com tot el que he probat cuinat per tu!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja et vaig dir que eret's el meu fan més agraït!! Amb morro,si, però molt agraït que per mi, és el que compte!!!
      Gràcies!!

      Elimina
  4. Sabia que amb aquesta recepta remouria alguna cosa, però no imaginava tant!!
    A despertat passions!... D'això es tracta,oi?
    Quina il.lusió!!

    ResponElimina

comentaris