DIA DE LA CANDELERA: ESPELMES A DOJO.

Desde temps molt enllà, en el món cristià, el dia dos de febrer es celebra  la festa de la Candelera.
Dia especial dedicat a treure els guarniments de Nadal que es van posar a casa en el dia de Santa Llúcia. Dia també en que es beneieixen les espelmes dels parroquians encarregades de guiar per el bon camí durant la resta de l'any. En aquells temps era el dia també de remenar els calaixos d'espelmes de casa i fer-ne l'inventari.
El dia dos de febrer es considerava el punt mig de l'hivern. Els seus matins (sense el nostres canvi d'hora) eren molt freds i foscos i les feines de primera hora necessitaven de claror afegida si no es volien  fer a les espelpentes.
Quan l'electricitat no era tant a mà, les espelmes eren per tot arreu i encara avui, com cents d'anys enrrera, quan marxa la llum segueixen  transformant el nostre entorn tant conegut en un lloc per totalment per descobrir. El lloc que nosaltres coneixem requereix llavors de tots els nostres sentits per ser reconegut. El tacte, les olors, els imperceptibles sorolls, són els que, d'alguna manera, ens hi fan "veure"en la foscor.
Una simple espelma en la foscor té el magnetisme de reunir a tothom al seu voltant  i a més de fer, d'una mateixa conversa a mitja veu, la de tothom. Conversa sempre especial doncs el moment s'ho val.
A casa meva les espelmes hi són presents tot l'any i la seva claror em sedueix sovint doncs no sóc gens amant de les clarors molt intenses i, amb el temps m'en adono que  de les normalment intenses, tampoc. M'agrada, però, el dia dos de febrer  posar-hi al tema, un accent especial.
Penso que no hi ha lloc o persona a la que la llum d'una espelma no l'afavoreixi.
Tot al voltant d'una flama es relantitza. Les converses són més calmades, tots estem més junts... Serà per això, per totes aquestes transformacions que són capaçes de provocar, que les espelmes ocupen un lloc físic important a la meva vida.
Espelmes petites per els més petits posades a cremar cremar durant les postres del sopar  els hi indicaràn  l'hora d'anar-sen a dormir (les petites de cumple van molt bé!!!). Espelmes davant de miralls ens faràn molta més claror. Tres espelmes juntes de diferents mides ens faran un llum preciós enmig d'una ombra qualsevol...
Beneïdes doncs les espelmes amb bonica flama en el dia de la Candelera!

1 comentari:

  1. Visquen les nostres tradicions!! Gràcies per fer-ne resó!

    Manel Tomàs

    ResponElimina

comentaris